RUMBA
Rumba

Tance
Waltz
Valčík
Tango
Slowfox
Foxtrot
Quickstep
Samba
Rumba
Čača
Jive
Paso doble
Salsa
Mambo
Country
Polka
Čardáš
Mambo No. 5
Prečítajte si niečo o tanci
Rumba je svojim pôvodom ludový kubánsky tanec, ktorý vo svojej nie príliš jasnej histórii bol zretelne ovplyvnený
výraznými prvkami africkej hudobnej a tanecnej kultúry a takisto aj malými a obdobnými španielskými vplyvmi. Domnievame sa, že sa rumba vyvinula zo starého kubánskeho tanca son. Do Európy prišla prvýkrát v roku 1923, pre obtiažnost svojho rytmu a jednotvárne kroky sa však neujala a bola prakticky až do roku 1930 zabudnutá. Zaciatkom tridstiatych rokov sa však objavuje znovu v akejsi, dalo by sa povedat, zvulgarizovanej a jednodušenej podobe. Štýlovo sa vtedy blížila skôr ku foxovým tancom a preto sa francúzski odborníci rozhodli vrátit jej vodný charakter a zároven ju zpopularizovat. Skutocne populárna sa stala až po druhej svetovej vojne, kedy sa v Európe hrala v najrôznejších formách. Tieto formy ovplynoval výber nástrojov ako timbales, bongo, guiro, maracos a iné, takže sa rumba hrala v podobe bolera, guguinu, calapsa, quarachy a podobne. Tento tanec bol vzatý do programu sútažných tancov a v dôsledku toho vznikla na prelome pätdesiatych a šestdesiatych rokov medzi odborníkmi tzv. rumbová vojna, ktorej výsledkom je skutocnost, že sa na sútažiach tancuje rumba spôsobom, ktorý s pôvodným latinskoamerickým folklórom má spolocný len názov a hudobnotanecnú inšpiráciu. Na sútažiach vidíme rumbu systém kuban alebo mambo bolero, ktorá bola poprvýkrát popísaná v roku 1935, vtedy sa však neujala a tak štandardizácia tejto rumby je prisudzovaná anglickým odborníkom Dimitri Petridesovi a Walterovi Lairdovi v šestdesiatych rokoch. Aj ked sa pohybu rumby dnes hovorí systém kuban, je to interpretacné ponatie európskych, zrejme britských tanecníkov.

Takt: 4/4
Tempo: 30 taktov za minútu (tanecných)
120 taktov za minútu (hudobných)
Technika:Základná technika spocíva v nášlape na bruško s nasledujúcim prepnutím nohy a spustením päty na parket. Dodržaním tejto zásady vzniká správny pohyb pánvy.